Het allereerste Belgische Ronald McDonald Huis opent zijn deuren voor gezinnen met gehospitaliseerde kinderen

Maar liefst 9 op de 10 ouders zouden het moeilijk vinden om hun kind, dat in het ziekenhuis verblijft, geen nachtzoen te kunnen geven voor het slapengaan (1)

Het is zover! Het eerste Belgische Ronald McDonald Huis opent zijn deuren naast het kinderziekenhuis van het Universitair Ziekenhuis Brussel. In België zouden maar liefst 9 op de 10 ouders het erg vinden dat ze hun kind, dat in het ziekenhuis verblijft, geen nachtzoen kunnen geven voor het slapengaan. Bovendien had bijna 1 op de 5 ouders van een gehospitaliseerd kind (18%) het gevoel dat ze toen veel te weinig tijd konden doorbrengen bij hun kind.[1] Het is belangrijk om een plek te creëren waar ouders, broers en zussen van het gehospitaliseerd kind terechtkunnen om het gezin samen sterk te houden tijdens deze moeilijke periode.

Een Huis dat gezinnen samenbrengt

Het Ronald McDonald Huis, dat officieel voor gezinnen opent in de loop van de maand december, verwelkomt gezinnen van kinderen die in het ziekenhuis verblijven. Ze kunnen terecht in een warme thuis, op een boogscheut van het UZ Brussel in Jette (Brussels Health Campus). Ze logeren vlakbij het ziekenhuis en zijn zo steeds dicht bij hun kind tijdens deze moeilijke periode. Het Ronald McDonald Kinderfonds onderzocht aan de hand van een enquête de ervaringen van 1.000 Belgische ouders waarvan het kind al eens werd opgenomen in het ziekenhuis1. 65% van de ouders noemt de voortdurende aanwezigheid van ouders als de belangrijkste factor bij de genezing van een kind in het ziekenhuis, buiten de medische behandeling zelf1. Het Ronald McDonald Huis zorgt ervoor dat kinderen omringd blijven door hun gezin en zo hun emotioneel evenwicht kunnen bewaren.

Het belang van avondrituelen

Ouders kunnen overnachten in het Ronald McDonald Huis zolang hun kind in het ziekenhuis verblijft. Ze kunnen dus heel gemakkelijk naar het ziekenhuis om een verhaaltje voor te lezen, een kus of dikke knuffel te geven vlak voor het slapengaan. Volgens de enquête geven 7 op de 10 ouders hun kind altijd een nachtzoen voor het slapen1. Bovendien zouden maar liefst 9 op de 10 ouders het heel erg vinden mochten ze dat niet kunnen doen als hun kind in het ziekenhuis ligt. Andere avondrituelen zoals het kind instoppen (61%) en een verhaaltje voorlezen (32%) vullen de top 3 aan1. Ouders met kleine kinderen doen dit veel vaker.

“Een warme plek die gezinnen ontvangt en waardoor ze veel tijd kunnen doorbrengen met hun kind, is dan ook erg belangrijk. Als een kind opgenomen wordt in het ziekenhuis, verder weg van huis, is het voor de ouders vaak lastig om het gewone, dagelijkse leven verder te zetten en tijd te vinden voor elkaar. Vooral omdat het zieke kind soms weken of maanden in het ziekenhuis moet blijven en dat er geen oplossingen zijn afgestemd op de behoeftes van deze gezinnen. Gezinnen hebben dus nood aan een verblijfplaats, dicht bij het ziekenhuis, om meer bij elkaar te zijn en leuke avondrituelen te kunnen verderzetten. Het onderzoek wijst ook uit dat Belgische ouders dat laatste belangrijk vinden. Daarom opent het Ronald McDonald Kinderfonds een plek die gezinnen een thuis biedt, met uiteraard de nodige ruimte en privacy.”

François Bouillon, voorzitter van de vzw Ronald McDonald Kinderfonds

Bij het vragen naar de belangrijkste voordelen van zo’n plek, haalden 7 op de 10 ouders aan dat ze het belangrijk vinden om dicht bij hun kind te zijn, mocht er iets gebeuren. 71% denkt ook dat hun kind zich meer op zijn gemak zou voelen en 61% hecht er belang aan hun kind een nachtzoen te kunnen geven.

Een Huis ‘zoals thuis’

Het Ronald McDonald Huis beschikt over 10 privé-kamers en ook gemeenschappelijke ruimtes, waar iedereen, indien gewenst, zijn ervaringen kan delen en troost kan vinden in een niet-medische omgeving. Om toegang te krijgen tot het Huis, moeten ouders de dienst waar hun kind wordt opgenomen, informeren dat ze graag zouden verblijven in het huis. Het ziekenhuis informeert of er een kamer beschikbaar is en kondigt de komst bij het Huis aan. Per gezin is er een kamer beschikbaar. Vrijwilligers zijn ter plaatse om gezinnen dagelijks te ontvangen, te helpen en te ondersteunen. Ouders kunnen zich op die manier 100% focussen op het allerbelangrijkste: de gezondheid van hun kind. Want een ding is zeker, elke ouder wil maar een ding: dat zijn kind snel beter wordt.

Dit mooie project werd mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van: Dovy Keukens, Familie Verhelst, Griffith Foods, Job Talent, Johnson & Johnson, Kärcher, McDonald’s België, Franchisenemers van McDonald’s, Movo en Redevco.

Studenten uit de Professionele Bachelor Interieurvormgeving van Thomas More-hogeschool stonden in voor de inrichting van de woning. 

[1] Enquête uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau iVOX van 29 juli tot 7 augustus bij een representatieve steekproef van 1.000 Belgen met kinderen tussen 0 en 18 jaar.

Kristel Muls

McDonald's België

Isabelle Verdeyen

TBWA\Pride

Aurélie Coeckelbergh

TBWA\Pride

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ronald McDonald Kinderfonds

Sinds de oprichting in 2001 verleent de vzw Ronald McDonald Kinderfonds in België steun aan families met kinderen met medische noden. Met zijn eerste initiatief ‘Geef om een glimlach’ heeft het Kinderfonds intussen al meer dan 1.200 kinderen geholpen die met een spleet in de lip, de kaak of het gehemelte geboren zijn. Een tweede project ziet het levenslicht: het eerste Ronald McDonald Huis in België.

Meer info op: kinderfonds.be